Competivitat, innovació. Weblog en català. Opinió personal d'economia i empresa

més marge!   + %

Faci clic aqui per millorar l'administració de la seva empresa

Ho diuen 17/04/04     


LLegeixo al "Boletín de la Confederación Española de Directivos y Ejecutivos" (CEDE) que el governador del Banc d'Espanya Sr.Jaime Caruana opina que perpetuar en el temps una economia basada en el consum i un sector de la construcció potents pot erosionar la seva competivitat a banda de provocar tensions inflacionistes i en el seu creixement potencial, doncs vé a ser el que deien en el seu estudi el Servei d'estudis de "La Caixa" ( i altres) que comentàvem (observis el plural mayestàtic) al post "competivitat".

No ho sé però si dos fonts tant autoritzades ho diuen deurà ésser veritat, no? ,estem arribant al final de la bombolla immobiliaria o ens van avisant per a que no tinguem un ensurt ?, bé en qualsevol cas millor que es desinfli que no que exploti que així els nens no s'espanten.







Competivitat 14/04/04     


El Servei d'estudis de "La Caixa" ha presentat un estudi realitzat per investigadors de l'Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (Ivie) amb la col·laboració de la Universitat de València i del Centre d’Etudes Prospectives et d’Informations Internationales CEPII, de París, ( poso que és de París per si en hi hagués un altre en altres continents o planetes o àdhuc en el propi ).

L'estudi en qüestió vé a dir que calen millores en la competivitat exterior per mantenir a mig i llarg termini la convergència real aconseguida els últims anys en vers Europa. Els principals problemets que veuen aquests Srs. són que les més grans taxes d'inflació de l'economia espanyola indiquen que s'estan perden avantatges per a poder competir en preus amb els bens amb els quals comerciem amb païssos més desenvolupats ( la balança exterior està molt esbiaxada cap els socis de la U.E. ) i també amb els menys desenvolupats amb els quals podem competir menys pels seus menors nivells de renda i preus que es tradueixen en uns costos menors i en que es poden beneficiar més fàcilment de les seves depreciacions del tipus de canvi.També el lent avenç de la productivitat i l'adopció del Euro ens han fet perdre competitivitat. O sigui que es va esgotant el model de les últimes décades basat en una economia especialtzada en sectors manufacturers tradicionals i en activitats d'intensitat tecnològica mitjana o baixa ja prou madures ( la construcció? ) i esl avantatges en cost i localització que es gaudien fins fa poc temps i , a més, compensada la balança exterior per el fort pes del turisme,..., ei tot això si ho entés bé.

Es veu que augmentar la competivitat passa actualment no exclusivament per la moderació de preus i costos sino també per produir les mateixes coses més eficientment i també per produir eficientment nous productes si pot ésser més tecnològics, ...estem devant de la mítica innovació?, és una llegenda o què?, si algú veu pel carrer la innovació que li digui sisplau que truqui a casa que l'estant buscant i començen a estar preocupats, gràcies.







Beguent dades 05/04/04     


Tenia set de dades i he anat a beure de la font de l'INE que si fos un arbre fruiter donaria alguna fruita de la familia de les datamining de les més sucoses que hi hagués tot i que hi hagi qui pensi que aquestes fruites puguin estar tractades genèticament per a que tinguin el gust que vulgui el terratinent electe de torn.

Deixant de banda aquestes consideracions filopoètiques barates (barates perquè no costa res fer-les), si mirem l'arxiu de full de càlcul Excel de la nota de premsa de l'EPA (Enquesta de Població Activa) del 4at trimestre del 2003 i ens fixem en la "Hoja2" i la taula 4 "aturats per sexe grup d'edat i sector econòmic" hi ha algunes dades que sorprenen una mica i , almenys a mi, ens allunyen de la impressió del que pensava que eren dels grups per edat sexe i sector econòmic més castigats pel problema de l'atur.

Així veiem que del total d'aturats del 4 at trimestre del 2003 que són 2.127,1 (en valor absoluts i milers) a la franja d'edat que aparentment més pateix els problemes de la desocupació (de 55 anys i mes) lúltim trimestre s'ha produit un descens en el número d'aturats tant en homes (8,34%) com en dones (8,80%), també la variació respecte el mateix trimestre de l'any anterior en homes ha disminuit (-3,23%) i en dones ha augmentat (aqui malauradamant si) un 6,15% També és curiós que per sector econòmic d'activitat a l'agricultura hi hagi un 14,15% de persones desocupades menys que el trimestre anterior i un 7,60% menys que el mateix trimestre de l'any anterior.

Bé, resumint que és bo que almenys per un trimestre les persones amb més experiència i els pagesos que ens donen de menjar no siguin els més catigats per la desocupació.







Inici weblog
Contactar


Bitàcoles.net weblogs en català molt recomanables, això són weblogs!:



ARXIU
Juliol 2004
Juny 2004
Maig 2004
Abril 2004
Març 2004
Febrer 2004
Gener 2004
Desembre 2003
Novembre 2003
Octubre 2003
Cercar
Cercador de franc


Noctambul L'únic weblog des del qual pots fer "ping"

Blogs Taronges:
  • Aquari
  • Bloc de notes
  • Gumets
  • més marge!
  • Pessics
  • Somnis
  • Sorra


  • Altres weblogs:
  • Paparra
  • [RNiA]
  • Gumets
  • Salms
  • S'Illot
  • El forat
  • Ninotchka
  • notes al marge



  • Si ens vols enllaçar:



    Vols que t'avisem quan actualitzem el web?

    Weblog Commenting by HaloScan.com

    més marge! és un Weblog, blog, bitàcola, bloc, diari interactiu personal (DIP) en català o un lloc web on s'expressen opinions personals i informals de l'autor de temàtica relacionada amb el món de la gestió de l'empresa o d' economia i empresa en general. Contactar





    Enllaços:
  • Programació del 2on trimestre del Teatre de Salt
  • Faci un seguiment continuu de la gestió econòmica financera de la seva empresa
  • Análisis de balances
  • Productes recomanats:
  • Regala libros sin moverte de casa


  • Intercanvi d'enllaços:








    Estadisticas y contadores gratis.
    Nuestros Sponsors:
    Cursos
    Masters y Postgrados
    Tutoriales y Manuales











    Copyleft (que diuen) Fermí Gallart i Sullà 2003 - 2004 , es pot copiar el que es vulgui (tot i que no crec que hi hagi massa a copiar) citant la font. Gràcies.

    Web professional com a economista: www.mesmarge.net


    Nota legal: Els continguts d'altres llocs web als quals pugui accedir a través d'aquest són responsabilitat dels seus autors.